Unna sig att köpa en julklapp till sig själv

Dom flesta av oss älskar julen och allt som hör till. Men det är ju inte vara själva julaftonen som är en höjdpunkt, utan hela processen fram till jul. Något som är extremt mysigt är julshoppingen, att gå runt på stan och njuta av all vacker julpyntning och julstämning som sprider sig i kroppen.

Men när man letar julklappar till nära och kära så kan det ibland hända att man blir lite sugen på att köpa något som man själv gillar. En sak som alla borde unna sig till jul är ett gåvoset med parfym. Här kommer några råd på hur du väljer rätt doft till dig eller någon som du tycker om. Att välja parfym är något som man bör låta ta lite tid så att man verkligen kan prova sig fram. Det är lätt att tro att man helt enkelt kan dofta sig fram till rätt parfym i butiken, men det är en sanning med modifikation. Dels är det många dofter i butiken vilket gör att vi snabbt kan bli lite avtrubbade, men det är också så att majoriteten av den doft som vi känner är den så kallade toppnoten. Vilket innebär att du enbart får en vag bild av en tredjedel av det som utgör doftupplevelsen.

När du ska välja doft så behöver du ta tid på dig att uppleva helheten av en parfym. Doften är indelad i tre nivåer, toppnoten som är den initiala doften som inte sällan är en pigg och fräsch doftnyans som håller i ca 30 minuter. Därefter är det hjärtnoten som tar över och håller i ett par timmar, den är mer fyllig i sin doft. Slutligen avslutas doften av basnoten som ofta är mer mustig med inslag av tobak eller trä, den doften håller i ytterligare några timmar. Så för att till fullo bilda dig en uppfattning om en doft så måste du prova den på din kropp och bära den hela dagen och löpande dofta för att bilda dig en uppfattning. Har du favoritdofter sedan tidigare så är det en god ide att läsa på om vilka dofter som den innehåller för att lättare kunna hitta nya favoriter. Lycka till!